De a csokoládé nem volt mindig ennyire kellemes eledel. A kakaó fa terméséből a mayák, már a 6. században is készítettek italt. Európába a spanyol hódítók útján jutott, ahol is az előkelőségek kiváltsága lett, annak ellenére is, hogy az íze még korántsem volt oly finom, mint manapság. Egészen a 18. századik kellett várni arra, hogy Angol és Svájci csokoládégyárak megalkották a ma ismert formát és ízt. Mára már úgy elterjedt, hogy szinte naponta fogyasztjuk, aminek köszönhetően a felesleges kilók is észrevétlenül kúszhatnak fel ránk.
Javasolt mennyiség
Ha nem fogyókúrázol, csak vigyázni szeretnél a vonalaidra, miközben egészségesen élsz, akkor sem kell lemondanod a csokoládé adta élvezetekről. A csokoládé hatóanyagai növelik boldogságérzetünket, energiával töltenek fel. Télvíz idején erre egyébként is szükségünk van, de azért módjával falatozzunk!
Javaslatom szerint hetente kétszer fogyaszthatunk 2 kis szelet, vagy fél tábla csokoládét. Ezeken kívül más desszert a héten nem fogyasztható. Ezt a mennyiséget viszont mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül együk meg.
Ha fogyókúrázunk, akkor maximum egyszer engedhetünk a csábításnak. Ilyenkor is igyekezzünk inkább az étcsokoládékat választani, legalább 70%-os kakaótartalommal. Kerüljük a marcipánnal, mogyoróval, mazsolával tarkított változatokat, hiszen ezek a töltelékek nagymértékben képesek megemelni a csokoládé energiatartalmát.
Tudtad?
Nem csoda, ha valaki feszült, akkor megnyugtatja, ha elmajszolhat egy darabot a kedvenc csokoládéjából, hiszen sok száz évvel ezelőtt a maják és az aztékok is használták feszültségoldásra, hiszen hatóanyagai oldják a stresszt, boldogságért felelős hormonokat szabadítanak fel, melynek hatása egy eufórikus állapot.
Sajnos ez a csodálatos eledel tömegcikké vált, és megjelentek utánzatok, kevésbé igényes összetételű termékek. Ilyet soha ne vegyünk, hiszen olcsó alapanyagokból készülnek. Csak ízében próbálnak ugyanolyanok lenni, mint egy csokoládé, de élettanilag meg sem közelítik azt.
Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy kakaóvajat tartalmazzon a termék, ne olcsó vajzsírt, és minél magasabb legyen a kakaótartalma is. Minőségi jelző az is, ha eltörjük, erősen roppan.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a csokoládéban nagy mennyiségű polifenol található. Ez a vegyület antioxidáns hatású, tehát felveszi a harcot a szervezetben folyamatosan keletkező és az öregedésért és a legtöbb betegségért felelős szabadgyökök ellen.
Ezek mellett még maga kalcium, magnézium, cink és káliumtartalommal is rendelkezik.
Ezek az előnyös tulajdonságok emelik ki az egyszerű „nass" kategóriából. Hiszen, ha engedünk néha-néha a csábításának, legalább nem „üres kalóriát" fogyasztunk, hanem olyan élelmiszert, amely támogatja és védi egészségünket. De túlságosan azért nem ezzel a módszerrel kell védeni, úgyhogy csínján bánjunk vele!